Hadrianus (76-138 n.Chr.)

Paspoort:

Hadrianus

Dynastie: Nervische & Antonijnse

Geboortejaar: 76 n.Chr.

Sterftejaar: 138 n.Chr.

Vader: Publius Aelius Hadrianus Afer

Moeder: Domitia Paulina

Naam bij geboorte: Publius Aelius Hadrianus

Naam als keizer: Caesar Publius Aelius Traianus Hadrianus Augustus

Hoogtepunten:

  • In 108 n.Chr. wordt Hadrianus consul om vervolgens aan Trajanus‘ veldtocht tegen de Parthen mee te doen in 113-114 n.Chr. In 117 n.Chr. wordt hij gouverneur van Syria.
  • In 117 n.Chr. overlijdt Trajanus. Hoewel Hadrianus officieel niet zijn opvolger is, beschouwen de meeste Romeinen hem als de logische opvolger. Hier is dan ook geen strijd over. 
  • In 138 n.Chr. overlijdt Hadrianus in een villa in Baiae. Hij wordt opgevolgd door Antoninus Pius.

Dieptepunten:

  • Doordat zijn ouders komen te overlijden wanneer Hadrianus nog een klein kind is, wordt hij opgevoed in het huishouden van Trajanus, de latere keizer. Dit resulteert niet alleen in een gedegen opvoeding en mogelijkheden tot ontplooiing maar ook in een huwelijk met Vibia Sabina, een achternicht van Trajanus. Hierdoor komt Hadrianus als potentiële opvolger van Trajanus als keizer in beeld.
  • Het huwelijk met Vibia Sabina is weinig succesvol. Hadrianus moet eigenlijk niets van haar hebben en het stel krijgt dan ook geen kinderen samen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beiden hun liefdesleven bij anderen zoeken: Hadrianus heeft een zeer innige relatie met de, naar het schijnt, beeldschone Griekse jongeman Antinoüs terwijl Vibia Sabina een affaire heeft met Suetonius, de historicus en hofbiograaf. Deze wordt hiervoor op staande voet ontslagen. Antinoüs wordt echter door Hadrianus officieel vergoddelijkt na zijn vroegtijdige overlijden in 130 n.Chr.

Als bouwmeester:

Trivia:

  • Hadrianus is een groot liefhebber van de Griekse cultuur en bijzonder geïnteresseerd in de filosofie. Om deze reden laat hij ook een baard staan (gebruikelijk bij Griekse filosofen) hetgeen vrij ongebruikelijk is in Rome. Daarna raakt de baard meer in de mode. Van zijn hand zijn ook meerdere geschriften.
  • Hij hervormt de rechtspraak en laat de wetgeving verzamelen en vastleggen in de Edictum Perpetuum
  • Hadrianus probeert vooral de grenzen van het Romeinse Rijk te consolideren: hiervoor laat hij onder meer de Muur van Hadrianus in het noorden van Brittania bouwen om de barbaarse Picten buiten de deur te houden. Ook in Germania wordt een versterkte grens aangebracht.
  • Hadrianus heeft een moeizame relatie met de senaat, die hij ook nog eens verder van haar taken en macht berooft hetgeen de relatie niet verbeterd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s