Claudius (10 v.Chr.-54 n.Chr.)

Paspoort:

Claudius

Dynastie: Julisch-Claudische

Geboortejaar: 10 v.Chr.

Sterftejaar: 54 n.Chr.

Naam bij geboorte: Tiberius Claudius Drusus

Naam als keizer: Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus 

Vader: Nero Claudius Drusus

Moeder: Antonia minor

Hoogtepunten:

  • Wanneer Caligula is vermoord, overweegt de senaat in 41 n.Chr. om de Praetoriaanse Garde af te schaffen gezien hun rol in de opkomst en ondergang van deze wrede keizer. Om dit te voorkomen wordt de enig overgebleven mannelijke telg uit de Julisch-Claudische dynastie door de Praetorianen uitgeroepen tot keizer.
  • In 43 n.Chr. stuurt Claudius een leger naar Brittania om het te veroveren. Het lukt hem om het zuidelijke deel in te lijven bij het Romeinse Rijk.

Dieptepunten:

  • Omdat Claudius’ positie niet onbetwist is proberen veel senatoren middels een samenzwering de Romeinse Republiek te herstellen. In totaal laat Claudius 35 senatoren terechtstellen vanwege pogingen hiertoe.
  • Claudius heeft weinig succes in de liefde: van zijn eerste vrouw (Plautia Urgulanilla) scheidt hij vanwege structureel overspel, van zijn tweede (Aelia Paetina) doet hij dit ook, zijn derde vrouw is de beruchte overspelpleegster Valeria Messalina die tijdens een afwezigheid van Claudius (hij is dan in Ostia) in 48 n.Chr. tijdens een ludieke bruiloft zichzelf en haar minnaar laat uitroepen tot keizer en keizerin en om deze reden in opdracht van de echte keizer om het leven wordt gebracht. Uiteindelijk trouwt Claudius met de dochter van zijn overleden broer Germanicus, Iulia Agrippina minor, wiens zoon uit een eerder huwelijk hij adopteert als zijn eigen zoon.
  • In 54 n.Chr. wordt Claudius tijdens een maaltijd vergiftigd door Iulia Agrippina minor, zijn eigen vrouw. Hij heeft haar zoon Nero namelijk aangewezen als zijn opvolger.

Als bouwmeester:

Trivia:

  • Claudius is al vijftig jaar oud wanneer hij tot keizer wordt uitgeroepen.
  • Claudius stottert en loopt mank. Zijn eigen moeder Antonia minor moet daarom niet zoveel van hem hebben en ook de rest van de familie beschouwd hem als vrij incapabel, ondanks dat er aan zijn intelligentie niet wordt getwijfeld. Het voordeel hiervan is dat, terwijl veel van zijn naaste familieleden zoals bijv. Germanicus vroegtijd komen te overlijden als gevolg van strijd en intriges, Claudius buiten schot blijft.  
  • Als keizer blijkt Claudius een kundig bestuurder. Hij breidt onder meer de organisatie van het ambtenarenapparaat uit en verbetert de wetgeving.
  • Claudius zorgt voor een uitbreiding en markering van het heilige Pomerium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s