Tiberius (42 v.Chr.-37 n.Chr.)

Paspoort:
 
Tiberius

Dynastie: Julisch-Claudische  

Geboortejaar: 42 v.Chr.

Sterftejaar: 37 n.Chr.

Vader: Tiberius Claudius Nero  

Moeder: Livia   

Naam bij geboorte: Tiberius Claudius Nero

Naam als keizer: Tiberius Julius Caesar Augustus

Hoogtepunten:

 • In 38 v.Chr. huwt Octavianus Tiberius’ moeder, Livia. Hierdoor wordt Tiberius de stiefzoon van de latere keizer en brengt dit hem op een uitstekende positie qua opvolging (waarbij hij door zijn moeder Livia bijzonder effectief wordt geholpen door het vergiftigen van zijn belangrijkste tegenstander).
 • Tiberius’ grote militaire kundigheid zorgt ervoor dat hij snel furore maakt als militair. Hij bestrijdt onder meer succesvol de Dalmatiërs en Pannoniërs.
 • In 4 n.Chr. wordt Tiberius, net als Marcus Vipsanius Agrippa Postumus, aangesteld als opvolgers van Augustus.
 • Op 17 september 14 n.Chr. wordt Tiberius de nieuwe keizer van het Romeinse Rijk, nadat Augustus enkele dagen daarvoor in Nola is overleden.

Dieptepunten:

 • In 11 v.Chr. trouwt,  in opdracht van Augustus, Tiberius met zijn eigen schoonmoeder (hij is eerst getrouwd geweest met haar dochter) en stiefzus (het is een dochter van Augustus, van wie Tiberius ook een stiefzoon is): Iulia Caesaris maior. Hiervoor moet hij eerst wel scheiden van de door hem zo intens geliefde Vipsania Agrippina. Iulia Caesaris maior is namelijk zwanger, zonder dat dit haar overleden man kan zijn geweest, en dus vreest de keizer voor een schandaal. Om dit te voorkomen laat hij zijn stiefzoon dus trouwen met zijn dochter.
 • In 6 v.Chr. trekt Tiberius zich terug op het Griekse eiland Rhodos om tot rust te komen en zijn losbandige vrouw aan banden te leggen.
 • In 27 n.Chr. trekt Tiberius, inmiddels keizer, zich weer terug uit Rome en leeft enige tijd op het eiland Capri.
 • In 31 n.Chr. wordt er een samenzwering ontdekt tegen de keizer door de commandant van de Praetoriaanse Garde, Seianus, die een gooi lijkt te doen naar de positie van Tiberius. Deze vetrouweling van de keizer wordt nog hetzelfde jaar geëxecuteerd. Na deze samenzwering gaat Tiberius iedereen wantrouwen en klaagt hij diegene aan die hij niet vetrouwd. De relatie tussen de keizer en senaat verslechterd hierdoor nog meer.
 • Over de dood van de bejaarde Tiberius gaan verschillende verhalen. De exacte doodsoorzaak is niet meer te achterhalen maar een natuurlijk dood is, zeker gezien zijn leeftijd, niet onwaarschijnlijk. Zijn as wordt in een urn bijgezet in het Mausoleum van Augustus.

Als bouwmeester:

Trivia:

 • Tiberius is vrij ongevoelig voor vleierij en slijmerij, hetgeen zijn relatie met de senaat en elite in de stad geen goed doet. Hij is erg rechtlijnig en erg wantrouwig, zeker na de samenzwering van Seianus.
 • Zijn regeerperiode wordt als een goede, maar sobere, periode gezien. Tiberius heeft te maken met zware Republikeinse tegenstand.
 • Tijdens de regeerperiode van Tiberius speelt het leven van de christelijke messias Jezus van Nazareth zich af. In het Nieuwe Testament wordt enkele malen (eenmaal bij naam, meerdere malen als Caesar) aan de keizer gerefereerd.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s