Domitianus (51-96 n.Chr.)

Paspoort:
 
 
 
Domitianus

Dynastie: Flavische

Geboortejaar: 51 n.Chr.

Sterftejaar: 96 n.Chr.

Vader: Titus Flavius Vespasianus

Moeder: Domitilla Maior

Naam bij geboorte: Titus Flavius Domitianus

Naam als keizer: Titus Flavius Caesar Domitianus Augustus

Hoogtepunten:

  • In 81 volgt Domitianus zijn broer Titus als keizer op, nadat deze aan een hevige koorts is gestorven.
  • Als kundig bestuurder en hervormt herwaardeert Domitianus de Romeinse munt en daarmee ook deels de economie. Door zijn ecomische hervormingen wordt de staatskas weer goed gevuld.
  • Domitianus onderwerpt de Chatti, een Germaanse stam, en verslaat de Daciërs na een tweetal campagnes. Hiervoor mag hij een triomftocht in 83 n.Chr. in Rome houden, zonder dat de Daciërs zijn verslagen.

Dieptepunten:

  • Ondanks dat Domitianus populair is onder het gewone volk, is hij dat zeker niet onder de senatoren. Hij ziet zichzelf als een bewaker van de publieke en privé moraal van de Romeinen hetgeen slecht valt bij de elite in Rome. Hij laat ook openlijk zijn afschuw van de Romeinse adel merken en laat duidelijk blijken dat hij uit is een absolutistisch alleenheerser te willen gaan worden. Dit resulteert er in dat hij in september 96 n.Chr. door leden van de Praetoriaanse garde wordt vermoord. Zijn vriend en adviseur Nerva volgt hem op als keizer.
  • Na de dood van Domitianus wordt er een ‘damnatio memoriae’ (‘vervloeking van de nagedachtenis’) over hem uitgesproken omdat hij door de elite wordt gehaat. Dit betekent dat zijn naam van publieke gebouwen wordt verwijderd en men probeert hem “te vergeten”.

Als bouwmeester:

Trivia:

  • Domitianus laat in 83 n.Chr. zijn eigen vrouw Domitia verbannen nadat blijkt dat ze een relatie heeft met een acteur, die daarna in opdracht van de keizer wordt vermoord. In 91 n.Chr. mag ze weer terugkeren naar Rome en wordt het huwelijk nieuw leven ingeblazen. Dat Domitia betrokken is bij de moord op Domitianus is een veel gehoord, en niet geheel onlogisch, gerucht.
 
 
 
 
 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s