Tarquinius Superbus (zesde eeuw v.Chr.)

Tarquinius Superbus

Tot in de zesde eeuw v.Chr. wordt Rome geregeerd door Etruskische koningen. De laatste koning die regeert is Tarquinius Superbus (534-510 v.Chr.) en deze koning houdt er een exorbitante levensstijl op na en voert een waar schrikbewind over de stad. Wanneer zijn zoon zich ook nog eens vergrijpt aan de preutse Lucretia, de vrouw van zijn neef Tarquinius Collatinus, hebben de Romeinen schoon genoeg van hem. 

Door een samenzwering tegen de koning onder leiding van Marcus Junius Brutus wordt Tarquinius Superbus uit de stad verjaagd. De koning vlucht naar de Etruskische stad Cumae vanwaaruit Tarquinius Superbus nog wel enkele malen probeert Rome opnieuw onder controle te krijgen. De Romeinen zelf besluiten niet weer een koning te willen en gaan zodoende verder als republiek. Vanaf dat moment wordt er op 24 februari feest gevierd om dit te herdenken.

Hoewel Tarquinius Superbus als koning nogal wat steken heeft laten vallen, heeft hij als militair en opdrachtgever voor bouwwerken een veel positievere invloed op Rome gehad. Zo worden er onder zijn bevel diverse overwinningen behaald op Rome’s vijanden en wordt de militaire slagkracht van de stad flink uitgebreid. Tarquinius Superbus is ook verantwoordelijk voor de bouw van bijvoorbeeld de stedelijke afvoer, de Cloaca Maxima, en de tempel voor Jupiter Optimus Maximus op de Capitolijn.

Advertenties