Agnes (vierde eeuw v.Chr.)

Agnes is, als we de overlevering moeten geloven, een dochter uit een Romeinse patriciërsfamilie en is geboren rond 291 n.Chr.

De heilige Agnes (Duitse vijftiende eeuwse fresco)

Wanneer ze wordt gevraagd te trouwen met de zoon uit een belangrijke andere Romeinse familie weigert ze dit omdat ze “al verloofd is met Jezus Christus”. Uit woede over deze afwijzing laat de vader van haar potentiële verloofde haar naakt door de straten van Rome slepen en afleveren in een bordeel bij het Stadion van Domitianus. Daar proberen verschillende mannen haar (ze is nog maagd) te verkrachten zodat ze geëxecuteerd kan worden. Maagden mogen een dergelijke straf namelijk niet worden opgelegd.

Hoewel er verschillende varianten op het verhaal rondom het leven van de heilig verklaarde Agnes zijn staat in ieder geval vast dat het geen enkele man lukt haar te verkrachten omdat sommigen direct blind raken, terwijl bij andere pogingen er een onophoudelijk groeiende bos dik haar het geslachtsdeel van Agnes bedekt zodat dit ook niet lukt. 

Agnes wordt na de mislukte activiteiten in het bordeel een zwaard in haar keel gestoken waardoor ze komt te overlijden op twaalfjarige leeftijd. Ze wordt door andere christenen begraven in een van de catacomben aan de Via Nomentana. Op de plek waar het bordeel zou zijn gehuisvest bij het stadion is later de majestueuze Sant’Agnese in Agonekerk gebouwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s