Remus (achtste eeuw v.Chr.)

Romulus en Remus zijn tweelingbroers en afstammelingen van de Trojaan Aeneas. Volgens de legende zijn de broers de stichters van de stad Rome in 753 v.Chr.

Romulus en Remus worden gevonden door Faustulus (Pieter Paul Rubens 1616)

Hun moeder is Rhea Silvia, een afstammeling van Aeneas, en hun vader de oorlogsgod Mars. Nadat hun moeder is vermoord door haar oom koning Amulius, aangezien hem is voorspeld dat haar zoons hem van zijn troon zullen stoten, worden de beide baby’s in een rieten mand in de Tiber gegooid om te sterven. Uiteindelijk worden ze gevonden door een wolvin die hen verzorgt en zoogt in een grot, de Lupercal, aan de voet van de Palatijn.

Romulus en Remus worden daarna gevonden door de herder Faustulus die hen meeneemt. Faustulus en zijn vrouw voeden Remus en Romulus op. Na wraak te hebben genomen op hun oudoom Amulius in Alba Longa, die hen jaren daarvoor in de Tiber heeft laten gooien, besluiten de broers om samen een nieuwe stad te gaan stichten.

Als locatie kiezen ze de plek uit waar ze door Faustulus zijn gevonden, nabij de Palatijn. De aanwezigheid van een eiland in de Tiber, die de oversteek van de rivier vergemakkelijkt, is bovendien een groot pluspunt voor deze locatie. Er is echter een groot probleem: wie wordt koning van hun nieuwe stad?

Op een ochtend ziet Remus zes gieren overvliegen en hij ziet dit als een teken van de goden dat hij koning moet worden. Even later ziet Romulus echter twaalf gieren overvliegen en claimt dat dit het teken is dat niet Remus maar hijzelf koning moet worden. Want wat telt? De hoeveelheid gieren of het moment? De beide broers krijgen hier een hooglopende ruzie over waarbij Romulus uiteindelijk Remus doodslaat. Romulus is daardoor de eerste koning van Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s