Romulus (achtste eeuw v.Chr.)

Romulus en Remus zijn tweelingbroers en afstammelingen van de Trojaan Aeneas. Volgens de legende zijn de broers de stichters van de stad Rome in 753 v.Chr.

Romulus en Remus worden gevonden door Faustulus (Pieter Paul Rubens 1616)

Hun moeder is Rhea Silvia, een afstammeling van Aeneas, en hun vader de oorlogsgod Mars. Nadat hun moeder is vermoord door haar oom koning Amulius, aangezien hem is voorspeld dat haar zoons hem van zijn troon zullen stoten, worden de beide baby’s in een rieten mand in de Tiber gegooid om te sterven. Uiteindelijk worden ze gevonden door een wolvin die hen verzorgt en zoogt in een grot, de Lupercal, aan de voet van de Palatijn.

Romulus en Remus worden daarna gevonden door de herder Faustulus die hen meeneemt. Faustulus en zijn vrouw voeden Remus en Romulus op. Na wraak te hebben genomen op hun oudoom Amulius in Alba Longa, die hen jaren daarvoor in de Tiber heeft laten gooien, besluiten de broers om samen een nieuwe stad te gaan stichten.

Als locatie kiezen ze de plek uit waar ze door Faustulus zijn gevonden, nabij de Palatijn. De aanwezigheid van een eiland in de Tiber, die de oversteek van de rivier vergemakkelijkt, is bovendien een groot pluspunt voor deze locatie. Er is echter een groot probleem: wie wordt koning van hun nieuwe stad?

Op een ochtend ziet Remus zes gieren overvliegen en hij ziet dit als een teken van de goden dat hij koning moet worden. Even later ziet Romulus echter twaalf gieren overvliegen en claimt dat dit het teken is dat niet Remus maar hijzelf koning moet worden. Want wat telt? De hoeveelheid gieren of het moment? De beide broers krijgen hier een hooglopende ruzie over waarbij Romulus uiteindelijk Remus doodslaat. Romulus is daardoor de eerste koning van Rome.

Koning Romulus

Na de dood van Remus en een hieropvolgende onrustige en geweldadige periode kan Romulus beginnen aan de opbouw van zijn nieuwe stad. De inwoners van de nieuwe stad, die in zijn geheel bestaat uit mannen, worden door Romulus in groepen van drieduizend infanteristen en driehonder cavaleristen die gezamenlijk een legioen worden genoemd. De honderd meest wijze en vooraanstaande inwoners benoemd in de Senaat.

Aangezien er slechts mannen in Rome leven, is de stad zo geen lang leven beschoren. Daarom nodigt Romulus de Sabijnen uit om feest te komen vieren ter ere van de god Consus in Rome. Tijdens dit feest worden veel Sabijnse vrouwen echter Rome ingesleurd en de poorten gesloten waardoor veel Sabijnen hun vrouwen of dochters verliezen.

Oorlog met de Sabijnen

De ‘Sabijnse Maagdenroof’ vormt de aanleiding voor een felle oorlog tussen de Romeinen en Sabijnen. Nadat de Romeinen in eerste instantie een grote overwinning behalen op de Sabijnen en hun bondgenoten keert het tij echter wanneer een groot Sabijns leger Rome aanvalt en bloedige gevechten op het Forum Romanum volgen. De gevechten stoppen pas wanneer de geroofde vrouwen, in veel gevallen nu echtgenotes van de Romeinen tussenbeide komen en de Sabijnen  hun kinderen laten zien die half Sabijns en half Romeins zijn.

Er wordt besloten de gevechten te staken en de bevelhebber van de Sabijnen, Titus Tatius, ook aan te stellen als koning over Rome, samen met Romulus.  De samenwerking wordt na een paar jaar alweer beeïndigd wanneer Tatius wordt vermoord.

Comitia Curiata

Nadat Romulus weer alleenheerser over Rome is, verdeelt hij zijn groeiende bevolking in drie stammen. Deze drie stammen worden elk weer onderverdeeld in tien curiae, religieuze verenigingen met eigen priesters, vergaderruimtes en rituelen. Deze curiae dienen echter ook een politiek doel omdat belangrijke beslissingen over de stad worden genomen tijdens de Comitia Curiae waarbij ieder curia één stem heeft tijdens het stemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s