Marcus Claudius Marcellus III (42-23 v.Chr.)

Marcellus

Marcus Claudius Marcellus III is de neef van Augustus. Hij is namelijk een zoon van Augustus‘ zus Octavia Thurina minor.

Marcellus is, gezien het feit dat Augustus zelf geen eigen zoon heeft, een favoriet van de keizer. Tijdens een ziektebed van Augustus in 23 v.Chr., waarbij een herstel ver weg lijkt te zijn, gaan de meeste Romeinen er dan ook vanuit dat Marcellus, en niet Tiberius, hem zal gaan opvolgen. 

Op 20 jarige leeftijd komt Marcellus in 23 v.Chr. te overlijden na een ziektebed. Kwade tongen beweren dat het Augustus‘ vrouw, Livia, is die hem heeft vergiftigd zodat haar eigen zonen (Tiberius en Drusus) in aanmerking komen voor Augustus‘ positie, mocht deze ooit komen te overlijden.

Marcellus is echter niet alleen een neef van Augustus; hij is ook zijn schoonzoon aangezien Marcellus is getrouwd met een dochter van Augustus (Julia Caesaris maior) uit zijn tweede huwelijk met Scribonia. Na zijn dood wordt Marcellus’ as in een urn bijgezet in het Mausoleum van Augustus en laat Augustus in 12 v.Chr. een groot en nieuw stenen theater wijden aan zijn geliefde overleden schoonzoon en neef; het Theater van Marcellus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s