Alba Longa

Alba Longa is een stad in Latium, enkele tientallen kilometers ten zuidoosten van Rome.

Volgens de legenda sticht de zoon van Aeneas, Ascanius, Alba Longa aan de voet van de Albaanse berg in de twaalfde eeuw v.Chr. De koningen die over deze stad regeren zijn allen afstammelingen van Aeneas, en ook Remus en Romulus stammen via hun moeder van deze familie af.

Vanaf de zevende eeuw v.Chr. hebben Alba Longa en Rome oorlog met elkaar gevoerd en het lukt de Romeinen hen te verslaan. Vanaf deze periode is Alba Longa een vazal van Rome en is deze stad verplicht met de Romeinen mee te vechten. De inwoners van Alba Longa laten zich de eerste de beste keer dat zij aan deze verplichting moeten voldoen, tijdens een oorlog met de Etruskische stad Veii, kennen en laten de Romeinen tijdens een veldslag in de steek.

Als wraak voor het verraad van Alba Longa (de Romeinen verslaan Veii) wordt de stad tot op de grond toe afgebroken, alleen de tempels blijven staan. Haar inwoners worden gedwongen naar Rome te verhuizen en grotendeels op de Caelius te gaan wonen. Enkele vooraanstaande families uit Alba Longa, waaronder de Julii, Servilii en Quinctii worden door de Romeinse koning Tullus Hostilius opgenomen in het Romeinse patriciaat en leden ervan aangewezen als senatoren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s